Wat zijn de eisen van een ergonomische werkplek?

Voordat we dieper duiken in de eisen van een ergonomische werkplek, leggen we eerst uit wat de term “ergonomie” inhoudt. Bij ergonomie staat het welzijn van de medewerkers centraal. Het belangrijkste doel hiervan is dat mensen plezier hebben op werk en gezond blijven, waardoor de productiviteit automatisch wordt verhoogd. Om dit te realiseren worden er bijvoorbeeld ergonomische meubelen op kantoren geplaatst, zoals verstelbare bureaustoelen en bureaus, waardoor medewerkers zo comfortabel mogelijk kunnen werken. Tegenwoordig is ergonomie ook een belangrijk gespreksonderwerp geworden binnen het bedrijfsleven. Veel kantoormeubel winkels, zoals www.havic-kantoormeubelen.nl/, spelen hierop in. Daarom is het cruciaal om de eisen van een ergonomische werkplek aan te kaarten.  

Goede stoelen voor pure comfort   

Bij een kantoorbaan zit je in principe de hele dag op een stoel, maar veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is om een goede stoel te hebben. Door te kiezen voor een ergonomische stoel kun je veel fysieke klachten voorkomen, zoals rugpijn of nekpijn. Maar wat maakt een bureaustoel ergonomisch? Een ergonomische bureaustoel heeft altijd de mogelijkheid om versteld te worden. Iedere medewerker heeft uiteraard een ander postuur en zithouding, om klachten te vermijden is het dus essentieel dat de stoel hierop aangepast kan worden. Hierbij zijn de belangrijkste aanpassingen de (zit)hoogte van de rug- armleuning. 

De juiste toetsenborden en muizen 

Je zou het misschien niet denken, maar zelfs toetsenborden en muizen moeten voldoen aan ergonomische eisen. Door gebruik te maken van toetsenborden en muizen die niet ergonomisch zijn, loop je het risico om last te krijgen van je pols en onderarm. Daarom is het verstandig om losse toetsenborden en muizen in te kopen, want deze kunnen dicht tegen het lichaam worden aangezet, waardoor je minder last krijgt van je nek en schouders. Voor extra ondersteuning kun je ook gebruikmaken van polssteunen! 

Verbeter je lichaamshouding met laptophouders 

Als je regelmatig achter de laptop werkt, kun je last krijgen van verschillende fysieke klachten, zoals nek- en schouderpijn. Om deze klachten te verminderen of helemaal te voorkomen is het gebruik van een laptophouder de ideale oplossing. Dit is een verstelbare standaard, waarop je laptop geplaatst kan worden. Hierdoor komt je beeldscherm op hogere kijkafstand te staan, waarmee je tegelijkertijd de kijkafstand verkleind. De stand van je laptop wordt aangepast, waardoor je automatisch een correcte lichaamshouding hebt. Zo voel je je comfortabeler en vermijd je de klachten die aan het begin benoemd zijn.

Kies voor zit sta bureaus 

Het is over het algemeen bekend dat afwisselen tussen zitten en staan een zeer positief effect heeft op de gezondheid, dit zorgt bijvoorbeeld voor een betere doorbloeding. Daarom zijn zit sta bureaus een steeds populairdere keuze in tegenstelling tot traditionele bureaus. Kenmerkend aan deze bureaus is dat je het in vele hoogtes kunt verstellen. Ook hiermee kun je weer verschillende klachten voorkomen, zoals pijn aan de rug. Als werkgever heb je hierdoor het voordeel dat je het ziekteverzuim kunt terugdringen. Het hebben van zit sta bureaus is zeker onmisbaar binnen een ergonomische werkomgeving! 

Geef reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *