Is jouw hoofdkussen aan vervanging toe?

Merk je dat jouw hoofdkussen aan stevigheid verliest? Moet je hem regelmatig opschudden en ligt het niet lekker? Dan is je hoofdkussen hoognodig aan vervanging toe. De meeste kussens moeten om de 18 maanden vervangen worden.  Afhankelijk van het soort vulmateriaal verliest het hoofdkussen aan stevigheid en ondersteuning na een bepaalde tijd. Het juiste kussen vormt zich naar je hoofd en zorgt voor comfortabele ondersteuning gedurende de nacht. Een kussen is net zoals een matras erg belangrijk voor de kwaliteit van je slaap. Een goed kussen zorgt dat je wervelkolom natuurlijk horizontaal ligt, je nek recht is en voldoende steun aan je hoofd gegeven wordt. Zo voorkom je oncomfortabele slaaphoudingen en nekpijn.

Hoe weet je dat je hoofdkussen aan vervanging toe is?

Wanneer je je afvraagt of je hoofdkussen nog wel goed is, kan je dit op verschillende manieren controleren. Neem ten eerste de kussensloop af om het kussen te inspecteren op hygiëne. Zitten er zweetvlekken op of heeft het een nare geur? Kussens verzamelen dode huidcellen en er kan schimmel vormen of huisstofmijt verzameld worden. Niet zo fris dus om elke dag met je gezicht op te liggen. Dit kan op de lange termijn ook allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken. Verder dient je hoofdkussen ook voldoende steun te geven aan je hoofd en nek. Door het kussen dubbel te vouwen en weer open te vouwen, kan je zien hoeveel vering er nog in het kussen zit. Als de vouw erin blijft zitten en niet makkelijk terugveert, is het een teken dat je hoofdkussen aan vervanging toe is. Wist je dat we ons gemiddeld wel 40 keer omdraaien in onze slaap? Het is belangrijk dat ons kussen zich gemakkelijk aanpast aan deze bewegingen. Hiervoor dient er dus voldoende stevigheid en elasticiteit in het kussen te zijn om je lichaam voldoende ondersteuning te geven.

Hoe vind ik het juiste hoofdkussen?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw hoofdkussen, dan zijn er talloze verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Je selecteert op het soort materiaal, de grootte en jouw soort budget. Een memory foam hoofdkussen is erg populair. Dit materiaal is zwaarder dan bijvoorbeeld dons, maar voelt comfortabel aan. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld waardoor er geen druk op je hoofd of nek voelt. Dit materiaal houdt echter wel warmte vast en is niet erg luchtdoorlatend, waardoor je meer kan zweten. Wanneer je op zoek bent naar een lichter kussen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor natuurlijke of synthetische dons. Dit voelt erg zacht en comfortabel aan, en houdt warmte vast terwijl het ook luchtdoorlatend is. Welk kussen bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Hou je van een stevig kussen waar je veel steun aan hebt? Of prefereer je zacht materiaal waar je hoofd lekker in weg kan zakken? Welk hoofdkussen je ook kiest, wees niet bang te investeren in kwaliteit. Een goede nachtrust geeft je energie en vitaliteit, en dat is wat waard!

Geef reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *